Ook wij hebben ons eraan gewaagt, de naked portafilter ook wel de Bottomless portafilter genoemd.
Maar wat is het verschil? door het ontbreken van de uitloop naar het kopje gaat de extractie van de koffie alleen maar door het filter waardoor je een extra stroperige espresso krijgt.

Aan de slag. Portafilter vullen met vers gemalen koffie en deze zorgvuldig aanstampen, zetgroep doorspoelen en met een vloeiende beweging en vol enthousiasme de portafilter bevestigen en met 1 druk op de knop wachten op de overheerlijke espresso, althans daar gingen wij van uit. Helaas werden we getrakteerd op een douche van pure espresso. Ja wij weten dat de koffie nauwkeurig en gelijkmatig aangedrukt moet worden, maar dat hebben we toch ook gedaan? dus niet, met als resultaat dat we eerst de machine grondig schoon kunnen maken.

Poging nummer 2. Met aandacht en rust de vers gemalen koffie aandrukken, kritisch controleren of deze goed in de portafilter zit. Ja dit moet hem zijn, zetgroep spoelen en met een vloeiende bewegingen de portafilter in de zetgroep aanbrengen en laat maar komen. Vanaf onder is goed te zien hoe de espresso vanuit de buitenring zich geheel vult en vanuit het midden van het filter samenkomt en het kopje begint te vullen. Enkele spetters daargelaten ziet dit er veelbelovend uit. De espresso is stroperiger en intenser van geur met een mooie goudkleurige volle cremalaag. Na ca 24 seconde is het klaar, de enkele spetters op het kopje zijn het bewijs van het gebruik van de naked portafilter en laten we dan ook zitten. Nu snel proeven.

Onze conclusie van het gebruik van de naked portafilter: de espresso smaakt intenser, krachtiger, puurder en romiger met als extra een donkere dikke cremalaag, dit ten opzichte van de reguliere zet methode. En dit alleen maar omdat er minder contact is tussen de espresso en metaal, deze lijdt dus tot verlies van smaak en van nature aanwezige etherische oliën uit de koffieboon. Ook hier geldt, Less is More.

Ben jij ook benieuwd hoe deze smaakt? we zetten deze graag voor je in 1 van onze koffiespecialiteiten.